Ranen kanssa on tänä kesänä osallistuttu kolmeen NOME-B kokeeseen, joista kaikista se on saanut VOI1 tuloksen. Kolmas käyttövalion arvoon vaadittava ykköstulos saatiin viime viikonloppuna Korppoon Gyltössä Auran Nuuskujen järjestämässä Varsinais-Suomen Kennelpiirin mestaruuskokeessa. Tälle syksylle on suunnitteilla käytännön metsästyskokeen hyväksytty suorittaminen, jonka jälkeen voimme vasta hakea FI KVA arvoa.

13607047_10208973245904103_7061019888838

Ranelle meri on ollut tärkeä elementti pienestä pojasta saakka, joten olimme erittäin iloisia, että pääsimme tälle tärkeälle uintireissulle mereen :)

13612338_10208100689813523_6890531177257

Kyllä se kummastusta herättää ohjaajassa, miten kaikki kävi niin äkkiä. Ei tahdo vieläkään tajuta, että saavutimme kuin saavutimmekin sen tavoitteen, joka tälle kesälle oli asetettu. Kaikki tuleva tällä kaudella on vain plussaa ja nyt mennään edelleen rennoin mielin kokeisiin. 

VOI_195.jpg

Viime viikon Ranen ohjaaja on pohdiskellut, miten tähän tavoitteeseen päästiin ja mitä tehtiin. Lopputulemana on se, että yhteistyö koiran ja ohjaajan välillä tulee olla varmaa, jotta voidaan odottaa tasaista tekemistä. Yhteistyö ja sen jatkuva vahvistaminen on tärkein asia vahvalla metsästysvietillä varustetun koiran kouluttamisessa. Koira kyllä osaa noutaa :) Toki pitää tehdä lajiharjoitteitakin kokoajan, mutta niissäkin tulisi mielessä pitää se, että kokoajan koulutetaan koiraa ja vahvistetaan yhteistyötä. Kevään ja alkukesän olemme tehneet erilaisia harjoitteita, joissa ohjaaja kertoo tarpeeksi selvästi koiralle, mitä haluaa sen tekevän. Kertoo myös milloin saa metsästää ja milloin ei. Uskon, että tekemämme harjoitteet ovat johtaneet siihen, että Rane kokonaisuutena tällä hetkellä kuuntelee ja uskoo ohjaajaa paremmin kuin vielä viime kesänä. Tietysti pitää muistaa, että koirat ovat erilaisia, mutta Ranelle tämän tyyppinen tekeminen on sopinut erittäin hyvin.

VOI_271.jpg

Ranen keskittymiskyky erilaisiin tehtäviin on myös parantunut sitä myöden, kun ohjaaja on kiinnittänyt kaikessa koulutuksessa ja kotioloissa huomiota siihen, että vaaditut asiat tapahtuu kerrasta. Ja jos ei tapahdu, koiralle tulee kertoa tarpeeksi selvästi, että se on tehnyt virheen ja kertoa, mikä on oikein. Koira on loppuviimeksi hyvin yksinkertainen eläin ja se ymmärtää asiat parhaiten, kun ne kerrotaan sille selvästi, ilman turhaa puheensorinaa. Koira, kun ei ymmärrä meidän ihmisten puheen mukana olevia lauserakenteita. Aina ei kuitenkaan vaadita yhtään mitään ja vaatiminen ei poista sitä, että Rane on tärkeä harrastus- ja kotikoira, joka tietää paikkansa laumassa. Välillä sitten halitaan ja hellitään, silloin, kun omat ihmiset niin haluaa :) 

VOI_196.jpg

On myös erittäin tärkeää, että koira saa elämänsä varrella erilaisia kokemuksia ratkoa eri tilanteita ja metsästyskoiralla tärkeimmät kokemukset tulevat erilaisista metsästystilanteista. Ne kasvattavat koiraa psyykkisesti ja tekevät koiraan tietynlaista metsästysvahvuutta. Koiralla tulisi olla riittävästi itsevarmuutta, mutta silti sen tulee pysyä ohjaajan hallinnassa. Kiitos Ranen metsästyskäytöstä kuuluu Jammulle, kun on vienyt Ranea erilaisiin tilanteisiin. Tällaista pohdiskelua tänään, katsotaan, mitä se on sitten huomenna :)

VOI_204.jpg

Lopuksi kaikista tärkein asia: Ilman monia harrastuskavereita ja heidän tukeaan emme olisi tähän tavoitteeseen päässeet tällaisella varmuudella. Niin monet ovat olleet meidän tukena ja antaneet vinkkejä Ranen koulutukseen. Olemme erittäin kiitollisia teille jokaiselle. Ja sitten, kokeet ovat vain kokeita, koirat eivät ole koneita, vaan meidän parhaita ystäviä. Eniten olemme Ranen kanssa saaneet niistä monista koe- ja koulutusreissuista, joissa olemme tavanneet samanhenkisiä ihmisiä ja saaneet tutustua niin moniin hienoihin koiriin ohjaajiensa kera. Kiitos ihan kaikille! Kiitos Markku Kastepohjalle jälleen upeista kuvista Gyltöstä :)

VOI_184.jpg