Avasimme Ranen kanssa kylmän riistan koekauden Riihikoskella, Suomen Metsästysnoutajien järjestämässä NOME-B kokeessa 18.6. Rane osoitti olevansa metsästyskoira, joka suoriutuu kokeen tehtävistä vaivattomasti ja tällä toiminnalla se sai VOI1 tuloksen.

13492997_1073116076067886_261801178_n.jp

Metsästysnoutajat olivat tapansa mukaan panostaneet hyvään koesuunnitteluun ja laatineet erittäin metsästyksellisen kokeen. Koe tehtiin parityönä ja se oli ns. liikkuva koe. Meillä oli suurempi numero, jolloin aloitimme kokeen passityöskentelyllä parimme tehdessä kakkosmarkkeerauksen. Kun Ranen vuoro oli suorittaa, se keskittyi hyvin pudotuksiin ja nouti molemmat riistat suoraviivaisesti. Markkeerausten jälkeen siirryimme ohjaustehtävään. Markkeeraukset tulivat saarekkeille, ohjauksessa koira piti saada ylittämään markkeerauspaikat ja ohjata seuraavaan saarekkeeseen. Näiden tehtävien jälkeen tuli pieni odotustauko, kun edellisellä parilla oli vielä hakutehtävä kesken. Seuraavana vuorossa oli yliuitto, vastarannalta lähti noin 80 m:n jälki. Tehtävään ohjeistettiin niin, että, kun koira oli saatu uitettua vastarannalle ei saanut antaa mitään käskyä, vaan koiran piti ratkaista tehtävä itsenäisesti. Ohjasin Ranen valmiiksi jäljen päälle ja se nappasi jäljen heti ja jäljesti riistan talteen. Koe päättyi hakutehtävään, Rane teki normaaliin tapaansa iloista ja tehokasta hakua.

13479764_1073116672734493_43986261_n.jpg
koemaisema -kuva Ulla Pihlaja

Ranen ykköstulos on ohjaajallekin jonkinasteinen saavutus. Rane on ensimmäinen koira, jonka olen itse kouluttanut voittajaluokkaan ja saavuttanut sillä ykköstuloksen. Toki myös Jammulla on osuutensa, kun joskus ottaa Ranea jahteihin mukaan ja koulutusta tapahtuu myös sitä kautta. Kiitos kaikille monille noutajaystäville, jotka olette neuvoneet ja kannustaneet meitä kehittymään, jotta tähän tulokseen päästiin!

Rane_voi1.jpg
Iloinen tunnelma tulosten julkaisun jälkeen -kuva Ulla Pihlaja